Web teknolojileri çok hızlı bir şekilde gelişmekte. Bu hıza paralel olarak da birçok web editörü ortaya çıkmakta. Gelin en kullanışlı web editörlerine bir göz atalım.
1 – Sublime Text 3
Sublime text diğer rakiplerine oranla daha çok tasarımıyla dikkat çeken bir editör. Pratik ve hızlı olması da onu kullanmayı gerekli kılan diğer özellikleri. İçerisinde kullanılabilir bir çok eklenti bulunduruyor. $70 gibi bir fiyata satın alabileceğiniz editör aslında ücretsiz de kullanılabiliyor. Sadece arada sırada çıkan “satın alsan çok daha güzel olur” gibisinden bir mesaja katlanmak zorundasınız. Ürünü indirmek isteyenler buradan indirebilirler.

Sublime Text 3
2 – WebStorm
WebStorm JetBrains firması tarafından çıkarılan bir IDLE. Gayet kullanışlı, bol özelliğe sahip, eğer alışırsanız vazgeçilmeziniz haline gelebilecek bir editör. Eğer öğrenciyseniz de JetBrains’in tüm programlarına belli bir süre ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz. Bunun için sitesine edu uzantılı mailinizle üye olup lisanslar kısmından lisans eklemeniz gerekiyor.
WebStorm
3 – Notepad ++
notepad++ diğerleri arasında en yaygın olanıdır. Yaygın olma sebepleri arasında düşük boyutu, pratik ve hızlı olması geliyor. Ayrıca ürün ücretsiz ve isteyenler ürüne bağış yapabiliyor. Neredeyse tüm programlama dillerini desteklemekte ve eklentiler ile programı daha pratik hale getirebiliyorsunuz. Eğer bu programı kullanıyorsanız kesinlikle zen coding eklentisini kurmalısınız. Bu eklenti ile programınıza birçok kısayol atanıyor. İşlerinizi daha hızlı bir şekilde hallediyorsunuz. Buradan indirme sayfasına gidebilirsiniz.

notepad ++
4 – Atom
Atom editörü, Github tarafından geliştirilen gerek tasarım gerek kullanım olarak size avantaj sağlayacak bir editördür. Sitesinde de yer alan başlıca özellikleri;
- Çapraz platform desteği
- Dahili paket yöneticisi
- Akıllı otomatik tamamlama
- Dosya sistemi tarayıcısı
- Arayüzü birden fazla parçaya bölme
Programı ücretsiz olarak bu adresten indirebilirsiniz. Buradan da program için Github üzerinden geliştirilmiş paketlere bakabilirsiniz.

Atom
5 – Brackets
Geldik listenin bana göre en kıdemli üyesine. Brackets, Adobe firması tarafından geliştirilen ücretsiz bir editördür. İçerisinde yer alan birçok özellik onu bu listenin en iyi üyesi yapıyor.
Özelliklere gelirsek;
- Hızlı css düzenleme: Normalde html kısmında bir class’ı düzenlemek için css dosyasını açıp onu bulup değiştiriyorduk. Brackets’te ise eleman üzerindeyken CTRL + E yaptığınızda anında hemen üstüne hızlı css düzenleme kısmı geliyor.
- Link Görüntüleme : Kodlarınızda yazan resim linklerinin üzerine geldiğinizde linkin üzerinde beliren bir tooltip ile anında resmi görebiliyorsunuz.
- Canlı Önizleme : Sağ kısımda
ikonuna tıkladığınızda tarayıcı üzerinden bir pencere açılıyor. Bu pencere kodunuzda her CTRL + S yapmanızda yenileniyor. Yani siz tarayıcıya gelerek her seferinde F5 yapmak zorunda kalmıyorsunuz.
- Eklenti destekleri : Brackets programının birçok eklenti desteği mevcut. En çok kullanılanları : Beautify, eqFTP, Zen Coding, AutoPrefixer
- PSD dosya desteği : Brackets’in en en önemli özelliğine geldik. PSD dosyalarını Brackets editörüne atarak psd dosyasındaki öğeleri css koduna dökebilirsiniz. Bu özellik hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.
Sonuç olarak; kısa çaplı işlerde pratikliğinden dolayı notepad++, uzun çaplı işlerde ise Brackets kullanabilirsiniz. Eğer tasarıma çok önem veriyorsanız da Sublime Text sizin için idealdir.
Nedense bilgisayarımda adobe programları olmadan ilk tercihim notepad oluyor baya geçmişimiz oldu. Diğer programlarada sayende bi göz atacam güzel makale olmuş. Bir an notepadın uzerıne tıkladım canlımı dıye 😀 😀
Webmasterlerin en çok kullandığı notepadd dır diye dü
şünüyorum en basiti ve ücretsiz oldugu için ama bunu iş haline getirmiş olan web yazılımı ile uğraşanlar için webstorm iyiymiş ama biraz tuzluymuş 🙂